barn

Tack för ditt brev till Barnombudsmannen.

Barnombudsmannen är en statlig myndighet vars främsta uppgift är att företräda barns och ungas rättigheter och intressen med utgångspunkt i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Vi bevakar hur barnkonventionen följs i samhället. Barnombudsmannen lämnar till exempel förslag till regeringen på ändringar i svensk lagstiftning och arbetar för att statliga myndigheter, kommuner och landsting ska använda barnkonventionen som en utgångspunkt i sitt arbete. Vi utövar däremot ingen tillsyn över andra myndigheter, och får inte driva enskilda ärenden.

Enligt barnkonventionen så ska barnets bästa ligga till grund för varje beslut som rör ett barn. Barnet har rätt att vårdas av sina föräldrar, om det inte kan antas vara skadligt för barnet. Om någon misstänker att ett barn far illa och anmäler det till socialtjänsten så ska det göras en utredning, där man utreder barnets behov och föräldrarnas omsorgsförmåga. När det finns risk för att barnets hälsa och utveckling skadas, till exempel genom fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande eller brister i omsorgen, och vårdnadshavaren själv inte går med på behövliga insatser, så kan socialnämnden besluta om ett omhändertagande med stöd av LVU. Beslutet ska prövas av förvaltningsrätten, och förvaltningsrättens beslut om att omhänderta en ung person kan överklagas till kammarrätten. Det står i förvaltningsrättens dom inom vilken tid och till vilken kammarrätt man ska överklaga. I överklagandet ska man skriva vad man är missnöjd med i förvaltningsrättens dom, och på vilket sätt man vill att den ska ändras. Man ska alltid skicka in överklagandet till den förvaltningsrätt som meddelat domen.

När ett barn eller en ung person omhändertagits för vård, kan den unge samt dennes vårdnadshavare få ett så kallat offentligt biträde. Det är domstolen som beviljar ett offentligt biträde, och han eller hon tar tillvara den unges eller vårdnadshavarens intressen i målet. Tag kontakt med domstolen om du vill veta mer. Mer information om förvaltningsrätten och vart ni kan vända er finns på http://www.domstol.se/templates/DV_InfoPage____722.aspx.

Den som är missnöjd med hur socialtjänsten har hanterat ett ärende kan vända sig till Socialstyrelsen, som är tillsynsmyndighet över socialtjänsten. Mer information hittar du på Socialstyrelsens webbplats www.socialstyrelsen.se. Man kan även vända sig till Justitieombudsmannen (JO) som kontrollerar om myndigheter och enskilda tjänstemän följer lagar och förordningar i sin verksamhet. Mer information hittar du på webbplatsen www.jo.se.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0